AKTUELNO

Juče se navršilo 20 godina od početka mirovne konferencije u Rambujeu, posle koje je usledilo NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ I bivši premijer Srbije, koji je bio jedan od članova srpskog pregovaračkog tima u Rambujeu, izjavio je da je Rambuje bio deo procesa koji je počeo mnogo ranije.

- Rambuje nije događaj, to je deo procesa, a proces su segmenti kosovske krize, dugo u istoriju unazad. Devedesetih godina političku strukturu među Albancima predstavlja Ibrahim Rugova, njegov pokret, koji su podržavali Amerikanci – naveo je Šainović za Novo jutro TV Pink.

On je dodao da je tada izgledalo da će važan element krize da se stabilizuje, misleći na obrazovanje, a da su onda Amerikanci formirali OVK kao paralelni instrument.

- OVK je počeo da deluje, a mi smo bili svesni da je to klopka ako uđemo u sukob njim, napašće nas NATO. Mi smo pokušali da forsiramo dogovore sa Rugovom ne bi li tako kupili vreme i došli do nekog mirovnog sporazuma, ali onda je OVK toliko eskalirao, napao je grad Orahovac i bio je veliki broj žrtava – podsetio je Šainović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Amerika je bila odlučila da podrži OVK, a ne Rugovu.

- Oni su odlučili da podrže oružanu, a ne političku komponentu albanskog faktora. Rugova jeste bio za nezavisno Kosovo, ali on nije bio za oružani metod borbe – kazao je Šainović.

Kako dodaje, Amerika je obećala OVK da će dobiti državu i zbog toga su se oni odlučili na sukobe.

- Sukob se zaoštrio, pa smo umesto dogovora sa Rugovom dobili sukob sa OVK. Posle prvog smirivanja sukoba dobili smo faze koje vode ka ratu, prvo Voker, a onda se dolazi u Rambuje da se odigra deo međunarodne pregovaračke konferencije – rekao je Šainović.

On je rekao da je konferencija u Rambujeu bila osuđena na propast zbog prethodnog uvođenja OVK u oružani sukob, jer je to dokaz da mir nije bio cilj.

- Sve se vodilo tako da se kako god da pregovori napreduju ubace elementi ratne opcije, a to su elementi okupacije NATO-a i garancije da će se doći do nezavisnog Kosova - kazao je Šainović.

#Nikola Šainović

'